Aquí teniu la segona part de l’article de la nostra cap d’estudis per donar-vos pautes per com fer una bona redacció. (Primera part: Com fer una bona redacció? (I)

5. No repetir: les coses es diuen una vegada.

Suposo que aquesta frase l’heu sentit amb freqüència. Pares i professors acostumem a dir que cansa repetir el mateix moltes vegades, i de segur, que a vosaltres també us fatiga sentir-ho. Poseu-vos al lloc de qui us corregeix el text: només vol llegir un cop cada cosa.

El recurs de la repetició s’acostuma a utilitzar quan no sabem com allargar la redacció, i és en aquest moment quan heu de tenir present també el punt 1. Si les Musses no tenen a bé inspirar-vos i no se us acut res més, creieu-me, és el moment d’acabar  la redacció.

6. En el cas que em desoïu, dissimuleu-ho!

Al llarg dels anys que porto com a professora de llengua, he llegit massa vegades allò de: “Com ja he dit anteriorment”. Si us plau, no ho poseu més. Amb aquesta frase, l’únic que feu és amb una picada d’ullet a qui us llegeixi dir-li: “com que ja no sé que més posar, em repetiré, però amb paraules diferents, i per si no te n’adones, t’aviso”.

Si creieu que heu d’insistir en algun aspecte ja referit amb anterioritat, procureu aportar informació nova. Penseu en les cintes mecàniques dels aeroports. Així ha de ser una redacció, de manera que la informació vagi avançant, i no basculant endavant i endarrere.

7. La taula de salvament dels CC

Un bon començament, tant per un text argumentatiu, com descriptiu o narratiu, pot ser amb la situació del contingut en l’espai o el temps. Una manera fàcil d’engegar els motors és dir on i quan. Si ho feu així, recordeu separar els complements circumstancials amb una coma. Signe que mai posareu si comenceu amb un subjecte, per separar-lo del verb.

8. Estructurar les oracions

Penseu que cada oració conté un verb, i que és provable que aquest tingui un subjecte. Procureu de saber-ho de cadascuna de les frases que escriviu. És millor no fer frases massa llargues, ni recargolar la sintaxi amb massa  subordinació. Quan veieu que esteu a poques lletres de fer-vos un embolic, intenteu tallar l’oració i tornar-ne a començar una altra. En el cas que dubteu de si l’oració o el paràgraf  està ben escrita o no,  proveu d’analitzar-los sintàcticament. Si estan mal escrits, no us en sortireu pas!! L’anàlisi sintàctica és la prova del 9 de la redacció, només es pot fer d’un text ben escrit.

9. Revisar, revisar i revisar

Quan un text surt de les vostres mans no es pot retocar, i mentre l’hi teniu, sí. Ho diu Descartes, a l’última fase del “Mètode Cartesià”, i també Quim Monzó, i jo mateixa també ho crec. Cal fer una revisió tan acurada com sigui possible, i tantes vegades com sigui possible. Cada cop que reviseu podeu evitar un error, ja sigui de redacció, ortogràfic, o senzillament, donar-vos l’oportunitat de canviar el text si no s’entén el que hi diu. Rellegint el vostre text amb mirada crítica,  el millorareu!

 

Penseu que un text no s’acaba amb el punt final, sinó que acaba amb el repàs final.

Bé, i  potser ja va sent moment de plegar. “Less is more”, per a mi també.  A hores d’ara, ja haureu intuït que no he pretès fer un manual de redacció, n’hi ha moltíssims, molt ben fets i molt útils. L’únic problema que tenen aquests llibres és que no els llegiu, i per tant, de poc us serveixen.  Per això que, si heu arribat fins aquí, és que heu llegit aquestes instruccions per a millorar la redacció, de manera abreujada,(que és el que sí pretenia) i potser,  a partir d’ara, alguna cosa canviarà en els vostres textos. Si no, resto a la vostra disposició per ajudar-vos en el que pugui.

Serà un plaer continuar escrivint per a vosaltres!

Agnès Abelló, cap d’estudis CE Joan Miró