Estudiar matemàtiques de secundària pot ser un autèntic trencaclosques. Molts penseu que les matemàtiques són una ciència insondable i que els problemes a resoldre, es converteixen en autèntics problemes que traspassen el paper per a complicar-vos la vida. Traieu-vos les idees preconcebudes del cap. Amb les pautes que us donarem a continuació, veureu que només és qüestió de disciplina i lògica –com tot en les mates-. Si seguiu aquests consells, veureu com tots, inclús “els de lletres”, podreu treure les millors notes i ser uns fletxes amb els números.
1. Practicar molt
No val mirar com estan fets els exercicis de classe o mirar els exemples del llibre. Per molt que entenguem com els ha resolt el professor, és molt possible que quan nosaltres ens enfrontem a un nou problema ens trobem amb dificultats que no havíem previst i no el sapiguem resoldre. Us sona allò de “em miraré mates”? doncs res de res. Un bon plec de papers i boli i a treballar!!
2. No començar amb exercicis difícils fins que no es tinguin dominats els més fàcils
Molts alumnes volen avançar massa ràpidament i intenten resoldre exercicis difícils sense haver entès totalment els més senzills. Cal tenir paciència per pujar graons un a un i no voler pujar a salts.
3. Cal cobrir les mancances de base
Intentar aprendre temes més avançats de matemàtiques sense tenir base és una missió impossible, ja que la probabilitat d’equivocar-nos és altíssima. Cal aprofitar les èpoques que no tenim exàmens per repassar aquells aspectes de base que ens manquen. Qui detecti dificultats d’aquest tipus cal que demani ajuda a professionals. Si a partir d’un punt us perdeu, no refieu a entendre-ho més endavant. Passa just a l’inrevés, la bola es fa més grossa.
4. Cal ser molt ordenat en el procés de resolució i no saltar-se passos a l’hora de resoldre
Un alt percentatge dels errors venen per intentar saltar-se passos. A més a més, si tots els passos queden per escrit i de forma ordenada, a posteriori, podem repassar els exercicis i detectar errors molt més fàcilment. Els procediments no existeixen per atzar, són per utilitzar-los i resoldre exercicis satisfactòriament.
5. És important entendre el perquè a l’hora d’estudiar matemàtiques
Alguns estudiants us apreneu els exercicis o els procediments de memòria i us quedeu en blanc quan el professor realitza un petit canvi en la redacció de l’enunciat del problema. Això no és aprendre, és passar un examen i més tard o més d’hora se’n paguen les conseqüències.
6. Prioritzar la qualitat per davant de la quantitat
És millor dedicar una tarda a entendre perfectament 3 exercicis que ens costen que fer-ne 30 de senzills i que ja dominàvem. Aprenem matemàtiques quan ens enfrontem a les dificultats. No s’aprèn fent aquells exercicis que ja sabem fer, sinó intentant pensar i fer els que no surten.
7. Abans de preguntar al professor o a un company cal dedicar una bona estona a intentar resoldre el problema per nosaltres mateixos
Molts cops això farà que hi destinem molt més temps del desitjat, però si aconseguim resoldre el problema mai més se’ns oblidarà i, si no ho aconseguim, quan ens donin la solució, sabrem a on ens havíem encallat i no ens tornarem a bloquejar cap altra vegada.
8. Tenir accés a un professor
Tot i que és més gratificant estudiar amb amics o companys de classe, no dubteu que és més efectiu fer-ho amb un professor. Les seves respostes són fiables, sabrà mesurar el grau de dificultat a què podeu fer front i tindrà recursos diversos per ajudar-vos si no ho enteneu el primer cop. En molts casos el professor és determinant perquè l’alumne entengui i s’apassioni per l’assignatura. Intentar resoldre un exercici que no us surt pot ser desesperant. Si esteu sols, podeu deixar-ho córrer, desmotivats, pensant que les matemàtiques no estan fetes per vosaltres o començar a tirar d’internet per buscar tutorials o de mòbil per preguntar dubtes per grups de Whatsapp. Terrible pèrdua de temps!!! A Formació Miró tenim un molt bon equip de professors de matemàtiques d’ESO i Batxillerat al teu abast.
9. Aplicar les matemàtiques a casos del món real perquè ens resulti més senzill imaginar-nos la seva aplicació
No penseu que són una massa etèria només apta a quatre cervells privilegiats. Les mates són a tots els racons de la nostra quotidianitat, busqueu-les i en trobareu exemples que us ajudaran a entendre-les.
10. No estudiar el dia d’abans
Insistim que les matemàtiques no s’estudien, es practiquen i per això és important fer-ho de forma progressiva. Un empatx 2 o 3 dies abans de l’examen no acostuma a donar bons resultats. És recomanable dedicar-hi una estona setmanal es tingui o no examen. A més a més, d’aquesta forma l’alumne podrà seguir les classes del professor i per tant en traurà un doble profit. És més útil poc temps durant molts dies, que molt temps en pocs dies.
11. Destinar sessions de mínim 1’5 hores de durada en estudiar matemàtiques
Si destinem sessions molt curtes no en traiem profit ja que perdem molt temps en aconseguir concentrar-nos. Un cop ens hem endinsat en la matèria, cal aprofitar i no parar fins que notem que estem massa cansats i comencem a perdre la concentració.
No dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol consulta, aclariment, horaris i metodologia del centre, etc.
Repassos ESO:
Centre Lleida: https://www.formaciomiro.com/lleida/classes-eso-batxillerat/
Centre Bcn: https://www.formaciomiro.com/bcn/classes-eso-batxillerat/