Dolors Montagut, responsable d’intermediació laboral de l’IMO: “La formació subvencionada facilita que les persones puguin formar-se al llarg de la vida”

Contingut de l'article

En un món laboral en constant evolució, la formació subvencionada i la intermediació laboral s’han convertit en eines essencials per a l’adaptació i el creixement professional. Durant el FormaOcupa 2025, hem tingut l’oportunitat de conversar amb Dolors Montagut, responsable d’intermediació laboral de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí (IMO), qui ens ha proporcionat valuoses perspectives sobre el panorama actual de la formació i l’ocupació a Lleida.

La intermediació laboral a l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí

Montagut destaca el paper de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí a l’hora de connectar empreses i persones demandants d’ocupació. “Fem d’intermediació laboral. Ens contacten empreses que busquen treballadors i persones que volen treballar, i nosaltres fem el match“, explica Montagut. Aquesta tasca d’intermediació és crucial per a optimitzar el mercat laboral local a Lleida.

Segons ens detalla Montagut, aquest servei s’encarrega de recollir ofertes de feina a Lleida i trobar les persones idònies que compleixen els requisits. “Nosaltres no fem la selecció final, sinó que ens dediquem a fer la intermediació. Facilitem els currículums que encaixen en una oferta de feina i l’empresa acaba de fer la selecció final”, matisa.

La importància de la formació subvencionada

La responsable d’intermediació laboral de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí, Dolors Montagut, remarca el paper clau de la formació, tant a través de cicles formatius i com de cursos subvencionats, com a “complement” essencial en el panorama educatiu i laboral actual.

Montagut assegura que “la formació subvencionada facilita que les persones puguin formar-se al llarg de la vida, independentment de quines siguin les seves circumstàncies”. Això és particularment rellevant en un context en què el reciclatge laboral i l’aprenentatge continu són pilars fonamentals del mercat laboral.

💡 Et recomanem l’article Certificats de Professionalitat (CP): Què són i quins nivells hi ha?

Tendències del mercat laboral a Lleida

El mercat laboral de Lleida presenta certes particularitats que és important tenir en compte. Montagut assenyala que la demanda varia segons l’època de l’any. Per exemple, a l’estiu detecta “un augment d’ofertes relacionades amb el sector agrari o amb les cooperatives dels magatzems de fruita” i durant Nadal “creixen les ofertes de comerç”.

Així mateix, apunta que des de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí sí que observen certa constància amb “les ofertes relacionades amb instal·lacions, i en general tot el que són oficis”. Aquesta estacionalitat en el mercat laboral també posa de manifest la importància de la formació contínua per adaptar-se a les diferents oportunitats al llarg de l’any.

Reptes i oportunitats de la intermediació laboral

De cara al 2025, el principal repte identificat per Dolors Montagut per al sector de la intermediació laboral i de la formació subvencionada és “no anar a remolc de les necessitats de les empreses, sinó poder avançar-nos una mica per a detectar quines són les necessitats i adaptar la formació i l’orientació a possibles noves demandes del mercat laboral”.

Això és imprescindible, raona la responsable d’intermediació laboral de l’IMO, perquè el “mercat laboral va molt de pressa” i es pot donar cert decalatge entre les formacions i les necessitats reals de les empreses. “El repte és ser capaços de detectar-ho amb temps i anticipar-nos”, subratlla.

La col·laboració entre entitats i organismes a Lleida

Un aspecte crucial destacat per Montagut és la importància de la col·laboració entre els diferents actors del sector. “És bàsic. A Lleida, hem de relacionar-nos entre tots nosaltres i hi ha lloc per a tothom”, afirma. En aquest sentit, la col·laboració amb altres centres formatius, com pot ser Formació Miró, amplia les oportunitats per als demandants d’ocupació.

Així mateix, la responsable d’intermediació laboral fa especial menció al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a organisme subvencionador que “permet a les entitats oferir uns serveis sense cost pels usuaris”.

Igualment, Dolors Montagut menciona el rol “imprescindible” de les empreses, ja que col·laboren amb els centres de formació a través de les pràctiques o contractant els usuaris o, fins i tot, explicant les seves necessitats per a facilitar la intermediació laboral i l’adaptació de la formació subvencionada.

Consells per a les persones demandants d’ocupació

Per a aquells que es troben en cerca activa d’ocupació, Dolors Montagut ofereix valuosos consells. “Tots ens hem d’adaptar contínuament. Aquesta adaptació constant també vol dir saber aprofitar tots els recursos per anar millorant, no solament l’experiència laboral en el currículum, sinó també respecte a la formació”, assegura.

I no ho limita a la formació acadèmica tradicional, sinó que anima als demandats d’ocupació a participar de “tallers per aprendre a explotar les competències pròpies i així aprendre a enfrontar correctament una entrevista de feina”.

En aquesta línia, Montagut reflexiona: “De la mateixa manera que les empreses i una persona que ha estudiat una formació s’han d’adaptar a les novetats del seu àmbit, les persones que busquen feina, també han d’estar en constant evolució“.

Conclusions i aprenentatges

En definitiva, aquesta entrevista amb Dolors Montagut, responsable d’intermediació laboral de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí, en el marc del FormaOcupa 2025, ens ha permès reflexionar sobre el paper de la intermediació laboral i la formació com a pilars fonamentals en l’ecosistema laboral del 2025.

Des de Formació Miró animem a totes les persones, tan en actiu com en cerca d’ocupació, a aprofitar aquestes oportunitats per mantenir-se competitius i preparats per als reptes futurs. Recordeu, com diu Dolors Montagut, l’adaptació constant és clau!

Segueix-nos a xarxes socials 🧡

Últims articles