Proves PCE, que són i com superar-les amb èxit

Contingut de l'article

Tens dubtes sobre les proves PCE? Has cursat el Batxillerat en un altre país, però vols estudiar la carrera en una universitat catalana? A Formació Miró t’ajudem a valorar les opcions que tens! En aquest article, t’explicarem en detall què són les proves PCE, per què són tan importants i com pots preparar-te per superar-les amb èxit, especialment amb l’ajuda d’una acadèmia PCE.

Què són les proves PCE?

Les Proves de Competències Específiques (PCE) són unes proves d’accés que han de superar els estudiants internacionals o d’altres sistemes educatius per a accedir a les universitats catalanes i de la resta de l’Estat. Són els exàmens equivalents a la Selectivitat (també coneguda com PAU o EBAU).

Les proves PCE són exàmens estandarditzats organitzats per la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), mitjançant el seu programa UNEDassis, que avaluen diferents matèries per garantir que l’estudiant té els coneixements necessaris per accedir als estudis universitaris.

Per què són importants?

Les proves PCE són essencials perquè permeten garantir que els estudiants internacionals tenen el nivell acadèmic necessari per integrar-se al sistema universitari espanyol. A més, els resultats obtinguts en aquestes proves poden influir directament en l’admissió a un grau universitari i, fins i tot, en la possibilitat d’aconseguir beques.

Informació clau proves PCE

Dates i convocatòries

Les proves PCE es realitzen dues vegades a l’any: al juny i al setembre. És important conèixer les dates límit d’inscripció i preparar-les amb temps per assegurar-te que compleixes tots els requisits.

Les proves PCE 2025 se celebraran en territori espanyol del 19 al 23 de maig (per la convocatòria de maig/juny) i del 2 al 6 de setembre (per la convocatòria de setembre).

Escollir les assignatures a les proves PCE

La selecció de matèries a les proves PCE depèn de diversos factors, com el sistema educatiu d’origen (si l’estudiant prové de la Unió Europea, d’un país amb conveni de reciprocitat o d’altres sistemes educatius), el grau universitari que es vol cursar i els requisits específics de cada universitat.

Accés a les universitats catalanes pels estudiants d’un sistema educatiu estranger

A continuació aprofundim en les opcions que tens a l’hora de matricular-te a una universitat catalana en funció del sistema educatiu i de la situació en la qual et trobes actualment, segons estableix el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

a) Estudiants amb batxillerat europeu o internacional, amb estudis cursats en un sistema educatiu d’un país de la UE o d’altres estats amb règim de reciprocitat

Cal que formalitzin la preinscripció universitària a través del Portal d’accés a la universitat. La seva qualificació inicial és la que figura en l’acreditació UNEDasiss, amb una puntuació entre 5 i 10, però poden millorar la nota d’accés realitzant la fase específica/voluntària de les proves PAU o examinant-se a les Proves PCE. En aquest cas, es tenen en compte les dues qualificacions que, un cop ponderades, donin les notes més altes.

Els països amb règim de reciprocitat són: Alemanya, Andorra, Àustria, Batxillerat Europeu, Batxillerat Internacional, Bèlgica, Bulgària, Colòmbia, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Suècia, Suïssa, Xina i Xipre.

b) Estudis homologats al batxillerat espanyol cursats en un sistema educatiu d’un país de fora de la UE o que no compleix els requisits per accedir a les universitats al país d’origen.

El primer pas és sol·licitar l’homologació del batxillerat.

Per a la convocatòria de juny de la preinscripció universitària els requisits són:

  • Homologació definitiva del batxillerat (no s’accepta el volant condicional).
  • Superar la prova d’accés a la universitat (PAU o EBAU) o superar les PCE a la UNEDassis.
    • Has de tenir en compte que has de presentar-te obligatòriament a les proves següents: Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera (has de triar entre alemany, anglès, francès i italià), Història o Història de la Filosofia (has de triar entre una de les dues) i una matèria obligatòria de modalitat. Pots apujar nota presentant-te voluntàriament a dues matèries que ponderin.

Per a la convocatòria de setembre de la preinscripció universitària els requisits són:

  • Disposar de l’homologació definitiva del títol de batxillerat i haver superat la prova d’accés a la universitat (PAU o EBAU) en la convocatòria ordinària o extraordinària.
  • Tenir l’homologació del batxillerat (sense haver superat o fet la PAU o EBAU).
  • Disposar de volant d’inscripció condicional o de la sol·licitud d’homologació del batxillerat.

c) Titulació equiparable al títol de tècnic superior

Hauràs d’acreditar els estudis previs per a formalitzar la preinscripció universitària:

  • Sol·licita l’homologació dels estudis al Departament d’Educació o al Ministeri d’Educació, Formació Professional. Tindràs una qualificació entre 5 i 10 punts.
  • Per millorar la qualificació de la nota d’accés, com a màxim 4 punts, hi ha dues opcions:
    • Examinar-te de matèries de fase específica de la Selectivitat.
    • Examinar-te de les PCE de la UNED.

d) Convalidació parcial d’estudis universitaris no finalitzats

Si tens estudis universitaris iniciats a l’estranger, però no els has finalitzat i els vols continuar en una universitat catalana, has d’adreçar-te a la facultat que ofereixi els mateixos estudis o similars i tramitar la convalidació parcial de crèdits (ECTS, les sigles en anglès del Sistema Europeu de Transferència de Crèdits).

  • Si et convaliden 30 o més crèdits universitaris → has de sol·licitar la matrícula directament en el centre universitari, és a dir, no has de fer la preinscripció universitària.
  • Si et convaliden menys de 30 crèdits universitaris (d’1 a 29) → has de fer la preinscripció universitària, tot i que només podràs demanar el centre que t’hagi concedit la convalidació i se t’adjudicarà una nota d’accés de 5 punts.

e) Homologació d’estudis universitaris estrangers finalitzats

Si disposes d’estudis universitaris finalitzats a l’estranger, has de posar-te en contacte amb el Ministeri d’Universitats o amb la Delegació del Govern a Catalunya per sol·licitar l’homologació d’aquests estudis.

Amb l’homologació dels estudis podràs accedir a la universitat per la via de titulats universitaris i se t’adjudicarà un 5 de nota.

Per què preparar-te amb una acadèmia PCE?

Una acadèmia PCE especialitzada pot ser el teu millor aliat per superar aquestes proves. Aquestes acadèmies ofereixen:

  • Temaris actualitzats: Asseguren que estudies exactament el que necessites per a cada assignatura.
  • Professors especialitzats: Professionals amb experiència que poden resoldre els teus dubtes i guiar-te en el procés.
  • Simulacres d’exàmens: Practicar amb models reals d’anys anteriors et permetrà familiaritzar-te amb el format de les proves i millorar la teva confiança.
  • Ajuda amb els tràmits: Com a centre acreditat per la UNED, a Formació Miró podem matricular-te a la prova

A més, una acadèmia et proporciona un pla d’estudi personalitzat segons les teves necessitats específiques, maximitzant així les teves possibilitats d’èxit.

Conclusió

Les proves PCE són un repte important, però assolible si comptes amb la preparació adequada. Invertir temps i esforç en estudiar-les és clau per aconseguir els teus objectius acadèmics. Si vols assegurar-te l’èxit, considera buscar l’ajuda d’una acadèmia PCE, on trobaràs tot el suport necessari per afrontar aquestes proves amb confiança.

Recorda: planifica bé el teu estudi, practica constantment i confia en tu mateix/a. Amb dedicació i una bona estratègia, estaràs més a prop del teu somni d’estudiar aquí!

Segueix-nos a xarxes socials 🧡

Últims articles